Gezondheids- & Bewegingscentrum

Ons Aanbod

Een huis vol specialisatie

Ons Aanbod

Wat breng je mee? 

Identiteitskaart + klever van de mutualiteit
Voorschrift (alleen voor kinesitherapie)
Lijst van medicatie (indien van toepassing)
Verslag of code van medische beeldvorming (indien van toepassing)

Back on Track Kine

Kinesitherapie

of

Kinesitherapie betekent letterlijk therapie door te bewegen (kinesi).

Afhankelijk van de aard van je probleem, zal je therapeut een behandelingsplan opstellen. Dit kan zowel bestaan uit manuele therapie als oefentherapie. De combinatie van beide levert de beste resultaten op!

Manuele Behandeling

staat voor een hands-on therapie waarbij er wordt gewerkt op de spieren, gewrichten, bindweefsel, pezen of het zenuwstelsel. Dit kan door verschillende technieken zoals bv. mobilisaties, manipulaties (“kraken”), triggerpunt technieken of dry needling. We zoeken naar onderliggende oorzaken die je pijnklachten of beperkingen in stand houden.

Sportkinesitherapie

Bij sportkinesitherapie ligt de focus meer op oefentherapie. Sportblessures worden veroorzaakt door een biomechanisch probleem, overbelasting of een acuut trauma. We zoeken naar de oorzaak van je blessure en de zwaktes in je bewegingspatroon. Met sportspecifieke oefeningen helpen we je efficiënter te laten bewegen zodat je opnieuw pijnvrij kan sporten.

Sporttaping en dry needling kan een onderdeel zijn van de behandeling en extra ondersteuning bieden.

Hoe gaan we te werk?

Bij de eerste behandeling (60 min) noteren we je volledig medisch dossier (medische voorgeschiedenis, medicatie, hulpvraag). Hierna starten we met het klinisch onderzoek om inzicht te krijgen in je klachten en stellen we het behandelingsplan op. Daarna kunnen we van start gaan met de behandeling van je klachten en stellen we indien nodig een oefenschema op.
Bij de opvolg consultaties evalueren we je klachten opnieuw en sturen we de behandeling bij waar nodig. Aarzel niet om al je vragen te stellen!
Back on Track Osteophatie

Osteopathie

Charlotte Verdier

Het doel van Osteopathie is lichaamsfuncties opnieuw te herstellen en circulatie te stimuleren. Zodat het lichaam terug in optimale conditie komt om pijnvrij te bewegen en functioneren.

Wat is Osteopathie?

Osteopathie bekijkt het lichaam als een geheel en gaat vanuit deze visie op zoek naar de oorzaak van het probleem. De verschillende systemen in ons menselijk lichaam beïnvloeden elkaar continu. Osteopathie gaat zowel het musculoskeletale (spieren, gewrichten, ligamenten,…), viscerale (organen) en het craniale (schedelbeenderen en bovenste nekwervels) systeem gecombineerd bekijken. Indien er een probleem zich voordoet in één of meerdere van deze systemen, is het lichaam niet meer in evenwicht en is herstel moeilijk. Zo gaat osteopathie proberen dit evenwicht te herstellen door middel van onder meer manipulaties, mobilisaties en weke delen technieken. Een lichaamsdeel dat niet goed functioneert is meestal niet goed doorbloed en de doorbloeding is heel belangrijk voor aan- en afvoer van bouw- en afvalstoffen.

Kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan. Ze kunnen mekaar ook perfect aanvullen. Wat is nu juist het verschil?

  • Bij een kinesist moet je doorverwezen worden door een arts, maw je hebt een doktersvoorschrift nodig. Voor osteopathie is dit niet nodig.
  • Een osteopaat ziet het lichaam net zoals een manuele therapeut als één geheel, maar gaat nog verder door linken te leggen met andere systemen. Zo gaat een osteopaat niet alleen het muskuloskeletale systeem (zoals de manueel therapeut) bekijken maar gaat hij ook het viscerale en cranio-sacrale systeem betrekken. Door de problemen in één of meerdere van deze systemen op te lossen, komt het lichaam terug in evenwicht en kan het (zichzelf) beter herstellen.
  • Voor oefeningen en oefentherapie kan je beter terecht bij de kinesist, niet bij de osteopaat.
Back on Track Rijmenam

Baby Osteopathie

Charlotte Verdier

Het doel van Osteopathie is lichaamsfuncties opnieuw te herstellen en circulatie te stimuleren. Zodat het lichaam terug in optimale conditie komt om pijnvrij te bewegen en functioneren.

Baby’s en jonge kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Op korte tijd verandert er zowel op lichamelijk als mentaal vlak heel veel in hun lichaam, maar ook reeds tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen er zich klachten en/of spanningen ontwikkelen. Ook al zijn ze nog niet in staat te zeggen wat er hen nu juist parten speelt, toch kunnen ze wel op verschillende manieren duidelijk maken dat ze zich niet goed voelen. Denk maar aan veel huilen, moeilijk eten of slapen, onrustig zijn,… . Osteopathie is een veilige behandelmethode waarbij we de klachten, spanningen en bewegingsbelemmeringen wegnemen met hele zachte technieken, om er zo voor te zorgen dat jouw baby zich optimaal kan (blijven) ontwikkelen.

De opbouw van een consultatie is gelijkaardig aan deze van volwassen patiënten. We starten met een vraaggesprek, vervolgens gaan we de baby onderzoeken om tot slot de gevonden spanningen en bewegingsbeperkingen te behandelen. Baby’s en jonge kinderen reageren vaak heel snel op een behandeling.

Al vanaf de geboorte kunnen we jullie helpen, bijvoorbeeld wanneer je kindje problemen heeft met drinken en/of niet genoeg bijkomt. Vaak ligt de oorzaak dan bij het zuigen en/of slikken en hiervoor hebben we de nodige technieken en tips. Als alles vlot verloopt kan je bij ons terecht vanaf 6 weken na de geboorte voor een algemene check-up. Waarom pas na 6 weken? Wel, dan is je baby al wat bekomen van de bevalling en is hij/zij al meer aangepast aan het leven buiten de baarmoeder. Tijdens deze check-up controleren we onder andere reflexen, voorkeurshoudingen, bewegingsbeperkingen of specifieke klachten/bemerkingen van de ouders.
Voor welke klachten bij je baby kan je terecht bij de osteopaat?
– Reflux
– Krampen
– Voorkeurshoudingen
– Asymmetrie van het hoofdje
– Voedingsproblemen
– Zuig- en slikproblemen
– Slaapproblemen
– Neus-, keel- en oorproblemen
– …

Dry Needling kan zowel bij Osteopathie als bij Kinesitherapie toegepast owrden als onderdeel van de herstelbehandeling.

Dry Needling

Dry needling is een techniek waarbij een (acupunctuur) naald wordt ingebracht in een triggerpunt van een spier. De term ‘dry’ komt van het feit dat de naald droog wordt ingebracht. Er komt met name geen vloeistof in het lichaam. Triggerpunten zijn vaak pijnlijke en verharde stukken in de spier, ook wel ‘spierknopen’ genoemd. Ze kunnen lokale pijn geven, maar kunnen ook uitstralende pijn geven naar verder gelegen plekken/lichaamsdelen. Door de naald in het triggerpunt te

brengen kan de spier gaan aanspannen en een soort van krampgevoel of ’twitch’ geven, waarna ze zich ontspant. Na de behandeling kan de spier enige tijd een vermoeid en/of stijf aanvoelen maar dat is meestal van korte duur. Het uiteindelijke doel van dry needling is om een langdurige ontspanning te krijgen in de spier, daarvoor zijn vaak wel meerdere behandelingen nodig.

Deze techniek wordt ook bij osteopathie toegepast.

Back on Track Kinisist Dietist Osteopaat

Maak een afspraak

Zowel recreatieve als competitie sporters en (top)sportclubs kunnen bij ons terecht. Onze all-in-One service onder één dak biedt u een uitgebreide waaier van behandeling en begeleiding.

Contacteer ons en tijdens een eerste kennismaking bekijken we samen wat we voor u als recreatie beoefenaar, competitie sporter, topsporter of sportclub kunnen doen.