Reflux bij je baby

Bij jonge baby’s is het niet altijd makkelijk om reflux vast te stellen. Dat je baby wat voeding teruggeeft niet lang na de maaltijd is een normaal gegeven. De maag van je baby moet nog mee rekken en ook door de positie van de maag bij baby’s komt voeding makkelijker en sneller terug. Dit is volledig natuurlijk om te voorkomen dat baby’s zich overvoeden en het teveel aan voeding vanzelf weg kan. 

Hoe herken je reflux bij je baby?

 • Veel slikken, wegslikken, verslikken of kokhalzen
 • Moeilijk boeren
 • Vaak de hik hebben
 • Veel zuigen: door sterk te zuigen op hun tutje wordt er meer speeksel aangemaakt en wordt de maaginhoud soms makkelijker weggeslikt
 • Teruggeven van voeding: soms zelfs tot aan de volgende voeding (teruggegeven melk is dan vaak half verteerd (wat brokkerig/yoghurt-achtig)
 • Zure adem en witte tong
 • Veel huilen
 • Gespannen vuistjes en pijnlijke gezichtjes
 • Overstrekken en overprikkeling
 • Moeilijk slapen (zeker in ruglig)
 • Gewicht: zeer belangrijk om in het oog te houden, bij ondergewicht of afvallen contacteer je altijd je pediater, overgewicht komt ook voor door overvoeden om de maag/slokdarm telkens te willen ‘blussen’ met nieuwe voeding. 

Bij een vermoeden van reflux (door pediater of vroedvrouw) kan je altijd een afspraak maken bij de osteopaat. Tijdens deze sessie(s), zal de osteopaat je baby onderzoeken en behandelen. De behandeling bestaat meestal uit behandeling van het middenrif (helpt bij afsluiten van de maag), nakijken druk in de buik (bv gasvorming in de darmen/krampjes), (glijvlakken rond) de maag, de nek (bv bij zuigproblemen bij drinken, asymmetrie/voorkeurshouding,…), mondregio en tips en tricks voor thuis. 

Hierbij al een paar kleine tips voor thuis:
Probeer je baby na de voeding lang genoeg rechtop te houden, zo helpt de zwaartekracht wat bij het afsluiten van de maag en het binnen houden van de voeding. Een draagzak is hierbij een handig attribuut.
Leg je (wakkere) baby voldoende op zijn buik. Hierdoor gaat hij zijn middenrif versterken en gaat hij zijn maagje zelf makkelijker kunnen afsluiten. Hierbij kan je zowel actieve als passieve houdingen gebruiken. 

Bij verdere vragen mag je ons altijd contacteren via www.backontrackrijmenam.be

Deel dit bericht op je social of met vrienden !

Back on Track werkwijze en begeleiding

Ons Aanbod

Door samenwerking van verschillende disciplines, kunnen we een totaalpakket aanbieden voor het streven naar pijnvrij bewegen. Zowel degene met algemene (niet sport gerelateerde) klachten, als recreatieve en competitieve atleten kunnen bij ons terecht.

Onze disciplines vullen elkaar goed aan om te streven naar een goede levenskwaliteit!

Kinesitherapie
Osteopathie
Pre & post nataal
Sportbegeleiding
Bike fitting
Groepslessen