Mentale & Fysieke gezondheid

Fysieke en mentale gezondheid kunnen niet van elkaar losgekoppeld worden. Onderzoek toont aan dat bewegen of sporten een positief effect heeft op mentale gezondheid. Er komen stoffen in de hersenen vrij die zorgen voor het beter omgaan met stress, die een positief effect hebben op je humeur en zorgen voor een beter concentratievermogen. Wie mentaal fit is, zit goed in zijn vel, staat positiever in het leven, kan beter omgaan met stress en kan beter relativeren. En dat maakt dat je weer meer energie hebt om te bewegen. Logisch dus dat via onderzoek al is bewezen dat bewegen kan helpen om mentale problemen te voorkomen of zelfs te genezen.

Maar wat veel mensen niet weten is dat ook het omgekeerde effect geldt. Ons mentaal welzijn kan op zijn beurt ons fysieke welzijn in negatieve zin beïnvloeden. In periodes van stress, kan ons lichaam waarschuwingssignalen geven. Spanningshoofdpijn, nek- en rugklachten, angstiger zijn, vermoeidheid, minder concentratievermogen, … zijn mogelijke signalen. En we weten het allemaal: stress is niet meer uit ons leven weg te denken. We leven immers in een prestatiegerichte maatschappij en in deze maatschappij neemt ieder van ons ook nog eens verschillende rollen op : de rol van ouder, de rol van zoon/dochter, de rol van collega, de rol van vriend(in) enz.

Daarnaast kunnen onze sterktes (bv. voor iedereen goed willen doen) ook een valkuil worden, waardoor we onszelf nog extra druk opleggen. Deze druk wordt na een tijd te veel waardoor we fysieke kwalen ontwikkelen. Uiteraard heeft iedereen wel eens last van stress en is deze ook niet altijd schadelijk, zolang ze maar van voorbijgaande aard is. Het probleem van onze huidige maatschappij is dat stress bij veel mensen vaak een chronisch karakter heeft gekregen. De stress of druk blijft maar aanhouden en je vindt geen manier om deze te hanteren. Het schadelijke effect situeert zich dan ook in de frequentie en de duur van de stress. Wanneer wij zelf geen “nee” durven zeggen tegen onze manier van leven, zal ons lichaam dat na een tijd in onze plaats doen. We geraken uitgeput en ontwikkelen aandoeningen die op het eerste zicht misschien onschuldig lijken. Op termijn kunnen deze echter een sterker en schadelijker effect krijgen. Studies tonen aan dat je zelfs letterlijk een chronische ziekte kan ontwikkelen ten gevolge van langdurige stress. Gabor Maté schreef hier trouwens een heel interessant boek over. Een aanrader!

Beter voorkomen dan genezen, denk je dan? Helemaal juist. Hoe ga je hier nu mee aan de slag? Misschien ben je je nog niet helemaal bewust van chronische stress, maar heb je gewoon heel vaak “kwaaltjes”. Heb je dan wel eens de tijd genomen om te luisteren naar je lichaam? Ben je al eens gaan vertragen om te voelen wat er speelt en stil te staan bij die piekergedachten die steeds blijven opduiken?

Tijdens een coaching sessie gaan we hier actief mee aan de slag. We identificeren jouw stressbronnen en leren luisteren naar ons lichaam. Indien nodig, kan er ook multidisciplinair naar jouw klachten worden gekeken en kunnen kinesitherapie of osteopathie hier ook hulp bieden. Maar we gaan vooral ook mentaal aan de slag. We reiken technieken aan en leren deze inzetten om beter met jouw stress om te gaan. “Nee” leren zeggen tegen onze stress maar ook tegen de eisen van onszelf of onze omgeving, zijn dan ook van groot belang om de stress voor eeuwig en frequent te verbannen.

Zeg jij JA tegen mentaal welzijn? Boek dan snel je afspraak lifecoaching in via de website en we gaan samen aan de slag!

Liefs, Joke

Deel dit bericht op je social of met vrienden !

Back on Track werkwijze en begeleiding

Ons Aanbod

Door samenwerking van verschillende disciplines, kunnen we een totaalpakket aanbieden voor het streven naar pijnvrij bewegen. Zowel degene met algemene (niet sport gerelateerde) klachten, als recreatieve en competitieve atleten kunnen bij ons terecht.

Onze disciplines vullen elkaar goed aan om te streven naar een goede levenskwaliteit!

Kinesitherapie
Osteopathie
Pre & post nataal
Sportbegeleiding
Bike fitting
Groepslessen