Rugpijn bij fietsen

Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem bij fietsers. Meestal is het niet erg genoeg om de fervente fietser helemaal aan de kant te houden, maar studies hebben aangetoond dat LRP toch de grootste oorzaak van fysieke beperking en de hoofdreden is waarom fietsers medische hulp zoeken.
Hierbij moet wel vermeld worden dat veel mensen reeds een voorgeschiedenis hebben van rugpijn. Hierdoor is fietsen niet per definitie de oorzaak van de rugpijn maar kan deze wel verlichten of erger maken. 

Fietsen is en blijft een goede manier om aan fysieke activiteit (vnl. cardiovasculair)  te doen voor alle leeftijden, mede dankzij de lage impact van deze activiteit.

Indien de oorzaak van lage rugpijn bij fietsers kan behandeld of vermeden worden, is fietsen een van de beste manieren om aan fysieke activiteit te doen bij chronische pijnpatiënten. 

Oorzaken van rugpijn bij fietsers

De oorzaken van LRP bij fietsers zijn meestal activiteit of materiaal gerelateerd.

Als we over materiaal gerelateerde oorzaken spreken, gaat dit over zadelhoogte, zadelhoek, drop en reach. 

Bijvoorbeeld wanneer een zadel te hoog staat, ga je constant zijdelings heen en weer over je zadel ‘rocken’ om met je voeten het pedaalcontact te onderhouden. De bilaterale zadelpijn die hieruit voorkomt, gaat vaak samen met rugpijn gepaard. 

Een ander voorbeeld is een te grote reach, die ervoor zorgt dat je wervelkolom geforceerd wordt naar een flexie positie die op termijn veel rugklachten kan veroorzaken. Mensen met een verkorte dorsale keten (hamstrings etc…) zijn hier extra gevoelig voor!

Wanneer we het hebben over activiteit gerelateerde oorzaken, is een te snelle toeneming in intensiteit, load of kilometeraantal de boosdoener. Denk maar bijvoorbeeld de eerste keer dat je een serieuze col beklimt. Je lichaam zal hierop natuurlijk reageren. Met zekere tijd zal je lichaam zich, als het dat kan, aanpassen aan die extra hoeveelheid intensiteit, load of kilometers.

Er zijn nog tal van intrinsieke factoren die een rol spelen bij LRP bij fietsers. Denk hierbij aan algemene flexibiliteit, beenlengteverschillen, zadelklachten en een voorgeschiedenis van rugpijn. 

Wat kun je eraan doen?

Heb je last van rugpijn tijdens het fietsen? Dan kan je met een bikefit zeker een stap vooruit. We beginnen met een anamnese die dieper ingaat op je huidige fietsactiviteit. Daarna zullen we met de functionele screening de intrinsieke factoren opsporen en bij de opmeting van je fiets nemen we het materiaal gerelateerd aspect onder de loep!

De aanpassingen die we na de screening en opmeting doen, hebben effect op het materieel aspect en houden rekening met de intrinsieke factoren. In het verslag die je nadien meekrijgt, worden alle aanpassingen beschreven en wordt er advies gegeven rondom je activiteit, fietstechniek en intrinsieke factoren.

Burt Phil, (2022), Bike fit 2nd edition, Bloomsbury Sport.

Deel dit bericht op je social of met vrienden !

Back on Track werkwijze en begeleiding

Ons Aanbod

Door samenwerking van verschillende disciplines, kunnen we een totaalpakket aanbieden voor het streven naar pijnvrij bewegen. Zowel degene met algemene (niet sport gerelateerde) klachten, als recreatieve en competitieve atleten kunnen bij ons terecht.

Onze disciplines vullen elkaar goed aan om te streven naar een goede levenskwaliteit!

Kinesitherapie
Osteopathie
Pre & post nataal
Sportbegeleiding
Bike fitting
Groepslessen