OSTEOPATHIE

Het doel van osteopathie is lichaamsfuncties opnieuw te herstellen en circulatie te stimuleren. Zodat het lichaam terug in optimale conditie komt om pijnvrij te bewegen en functioneren.

WAT IS OSTEOPATHIE?

Osteopathie bekijkt het lichaam als een geheel en gaat vanuit deze visie op zoek naar de oorzaak van het probleem. De verschillende systemen in ons menselijk lichaam beïnvloeden elkaar continu. Osteopathie gaat zowel het musculoskeletale (spieren, gewrichten, ligamenten,…), viscerale (organen) en het craniale (schedelbeenderen en bovenste nekwervels) systeem gecombineerd bekijken. Indien er een probleem zich voordoet in één of meerdere van deze systemen, is het lichaam niet meer in evenwicht en is herstel moeilijk. Zo gaat osteopathie proberen dit evenwicht te herstellen door middel van onder meer manipulaties, mobilisaties en weke delen technieken. Een lichaamsdeel dat niet goed functioneert is meestal niet goed doorbloed en de doorbloeding is heel belangrijk voor aan- en afvoer van bouw- en afvalstoffen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN OSTEOPATHIE EN KINESITHERAPIE?

Kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan. Ze kunnen mekaar ook perfect aanvullen. Wat is nu juist het verschil?

  • Bij een kinesist moet je doorverwezen worden door een arts, maw je hebt een doktersvoorschrift nodig. Voor osteopathie is dit niet nodig.
  • Een osteopaat ziet het lichaam net zoals een manuele therapeut als één geheel, maar gaat nog verder door linken te leggen met andere systemen. Zo gaat een osteopaat niet alleen het muskuloskeletale systeem (zoals de manueel therapeut) bekijken maar gaat hij ook het viscerale en cranio-sacrale systeem betrekken. Door de problemen in één of meerdere van deze systemen op te lossen, komt het lichaam terug in evenwicht en kan het (zichzelf) beter herstellen.
  • Voor oefeningen en oefentherapie kan je beter terecht bij de kinesist, niet bij de osteopaat.


Osteopathie bij baby's

Baby's en jonge kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Op korte tijd verandert er zowel op lichamelijk als mentaal vlak heel veel in hun lichaam, maar ook reeds tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen er zich klachten en/of spanningen ontwikkelen. Ook al zijn ze nog niet in staat te zeggen wat er hen nu juist parten speelt, toch kunnen ze wel op verschillende manieren duidelijk maken dat ze zich niet goed voelen. Denk maar aan veel huilen, moeilijk eten of slapen, onrustig zijn...

Osteopathie is een veilige behandelmethode waarbij we de klachten, spanningen en bewegingsbelemmeringen wegnemen met hele zachte technieken, om er zo voor te zorgen dat jouw baby zich optimaal kan (blijven) ontwikkelen.

De opbouw van een consultatie is gelijkaardig aan deze van volwassen patiënten. We starten met een vraaggesprek, vervolgens gaan we de baby onderzoeken om tot slot de gevonden spanningen en bewegingsbeperkingen te behandelen. Baby's en jonge kinderen reageren vaak heel snel op een behandeling.

Al vanaf de geboorte kunnen we jullie helpen, bijvoorbeeld wanneer je kindje problemen heeft met drinken en/of niet genoeg bijkomt. Vaak ligt de oorzaak dan bij het zuigen en/of slikken en hiervoor hebben we de nodige technieken en tips. Als alles vlot verloopt kan je bij ons terecht vanaf 6 weken na de geboorte voor een algemene check-up. 

Waarom pas na 6 weken? Wel, dan is je baby al wat bekomen van de bevalling en is hij/zij al meer aangepast aan het leven buiten de baarmoeder. Tijdens deze check-up controleren we onder andere reflexen, voorkeurshoudingen, bewegingsbeperkingen of specifieke klachten/bemerkingen van de ouders.

Voor welke klachten bij je baby kan je terecht bij de osteopaat?
– Reflux
– Krampen
– Voorkeurshoudingen
– Asymmetrie van het hoofdje
– Voedingsproblemen
– Zuig- en slikproblemen
– Slaapproblemen
– Neus-, keel- en oorproblemen
– …