Hoofdpijn aangepakt!
HOOFDPIJN
Hoofdpijn is de meest voorkomende neurologische aandoening en geeft een hoog niveau van beperkingen voor de patient en voor de maatschappij!
Jaarprevalentie:
45-52% hoofdpijn
11% migraine
42 % spanningshoofdpijn
4% cervicogene hoofdpijn (vanuit nek)
Soorten hoofdpijn
Als kinesist of osteopaat kunnen we helpen bij je klachten, afhankelijk van welke soort hoofdpijn je hebt. Spanningshoofdpijn, migraine of cervicogene hoofdpijn kunnen wij met manuele therapie en oefeningen je klachten draaglijker maken of verhelpen.
Als we een vermoeden hebben van medicatie overuse hoofdpijn, moeten we dit met je huisarts of specialist bespreken en medicatie proberen afbouwen. Dit kan snel verlichting geven, maar ook ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Toch is dit belangrijk om een invloed te kunnen hebben op je hoofdpijn en zal ook de behandeling effectiever werken!
Er wordt aangeraden om maximaal 2-3 dagen per week triptanen in te nemen op max 10 dagen per maand. Gebruik geen combinatiepreparaten zoals paracetamol met codeïne. Het is beter om 3 pijnstillers op 1 dag te nemen dan 3 dagen op rij medicatie te nemen.
Preventief medicatie innemen kan een teken zijn van angst en vermijdinggedrag. Vermijding verergert invaliditeit, verhoogt de gevoeligheid voor hoofdpijntriggers en voorspelt een verhoogd risico op overmatig gebruik van medicijnen en psychiatrische stoornissen.
Vermijding en angst geeft verhoogde aandacht voor pij waardoor er corticale gebieden worden gesensitiseerd: emotionele componenten worden betrokken en zorgt voor meer gevoeligheid op de schedel. Emotionele stress, depressie en slaapstoornissen spelen een essentiële rol: prikkelbaarheid wordt verhoogd!
Behandeling hoofdpijn
Manuele therapie gedurende 3 maanden geeft tot 1 jaar verbetering in gevoeligheid, beter dan medicatie!
Voor cervicogene hoofdpijn (dus hoofdpijn vanuit de nek) heeft manuele therapie (manipulaties) in combinatie met spierversterkende oefeningen het beste effect op lange termijn!
Voor migraine werk krachttraining het beste, gevolgd door hoge intensiteit aerobe training! Als hier ook nekpijn aanwezig is, zal manuele therapie ook noodzakelijk zijn.
In studies is aangetoond dat er een relatie is met een toename van spierkracht van de nekspieren die de nek buigen en afname van drukpijn van de nekspieren. Men vermoedt doordat er een afname is van de perifere en centrale sensitisatie (= gevoeligheid van spieren en naar hoofd), afname van de prikkeling naar de cortex en een afname in frequentie van hoofdpijndagen.
Bij chronische hoofdpijn zien we dat de kleine spiertjes net onder de schedel vergroot zijn. Dit kan effect hebben op de circulatie van het hersenvocht wat chronische hoofdpijn geeft. Hier wordt kinesitherapie sterk aangeraden.
Uit onderzoek blijkt dat educatie gericht op kennis over de pijn en de mechanismen van de hoofdpijn ook een positief effet heeft op de beperking en frequentie bij migraine en spanningshoofdpijn. Educatie zal ook andere vormen van therapie versterken!
Ontspanningsoefeningen en cognitieve gedragstherapie zijn preventieve behandelingsopties voor migraine en spanningshoofdpijn en werkt ook goed bij kinderen! Bij kinderen worden de ouders steeds betrokken bij het behandelen van hoofdpijn om de triggers te achterhalen en aan te pakken.
We zien een relatie tussen stress, slaap en hoofdpijnklachten.
- Angst, depressie en slechte slaapkwaliteit zorgen voor slapeloosheid bij spanningshoofdpijn. We zien en verstoring in serotonine, dopamine en GABA systemen.
- Stress kan een aanval triggeren bij spanningshoofdpijn en migraine. We zien een verhoogde waardes van stresshormoon, adrenaline en cortisol.
- Bruxisme of tandenknarsen kan ook een oorzaak zijn van slaapproblemen of een gevolg van stress.
Cafeïne kan hoofdpijn veroorzaken, voornamelijk migraine. Het plotseling stoppen kan ook hoofdpijn geven. De gevoeligheid van cafeïne houdende dranken is individueel, maar 5 eenheden per dag wordt als grens gezien.
Je kan bij verschillende zorgkundige terecht voor het aanpakken van je hoofdpijn:
- Huisarts (diagnose en voorschrijven medicatie)
- Kinesist (migraine, spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn)
- Neuroloog (migraine)
- Apotheker
- Orofasciaal therapeut (kaak specialist bij bv bruxisme)
- Psychosomatisch therapeut of psycholoog (bij bv depressie, angst, vermijdingsgedrag)
BRONNEN
Hoofdpijn aangepakt, opleiding smart education, Andreas Amons en Heleen Boven, 2024
Charlotte Billen volgde deze 2-daagse bijscholing.
Charlotte Verdier werkt als osteopate ook op hoofdpijnklachten