Er ligt meer op je lever dan je denkt

06-01-2025

Aangezien ik net mijn eerste jaar opleiding osteopathie heb afgerond, was dit een boek dat mij enorm aansprak en graag wil delen met jullie om inzicht te krijgen in de verschillende belangrijke functies van de lever. Zoals de titel al verklapt, heeft het op zoveel processen in het lichaam invloed! Zeer boeiend boek!

Verschillende functies van de lever

Vele onder ons denken dat de lever alleen maar in gedrang kan komen door alcoholproblemen, maar deze wordt belast door veel meer factoren. De lever heeft verschillende belangrijke functies in ons lichaam zoals zuivering, afbraak alcohol, medicijnen, filteren van schadelijke of giftige stoffen uit het bloed, hormoonregulatie, opslagfunctie, weerstandsvermogen… Maar het gaat ook verder, bv een opgeblazen gevoel: de lever staat in voor het produceren van galzuren en vetvertering van de darmen. Het is dus belangrijk om ook de lever te behandelen en daarna pas de darmen. Mogelijke tekens van een overbelaste lever is een drijvende stoelgang wat wijst op onvoldoende vetvertering.

Alcohol is inderdaad heel belastend voor de lever, maar we mogen niet vergeten dat voeding en medicatiegebruik vaak de belangrijkste oorzaken zijn van een overbelaste lever. Bv teveel bewerkte voeding, fruitsappen en frisdranken, continu snacken, medicatie en stress kunnen zorgen voor leverschade. Na het eten van bv brood, fruit of pasta komen er suikers vrij die voor meer als 1/3 worden opgeslagen in de lever. Fruit is gezond omdat er ook vitamines in zitten, maar bewerkte fruitsappen waar vooral fructose in zit en weinig vezels, kan een oorzaak zijn van leververvetting. Gelukkig is leververvetting een omkeerbaar proces. Als we onze levensstijl aanpassen, kan je snel resultaten bereiken en ook merken dat je meer energie hebt en missschien zelfs minder kwaaltjes!

Medicijnen zoeken een oplossing voor het ene systeem, maar gaan tegelijkertijd ook een ander systeem blokkeren. Daar staan we vaak te weinig bij stil.

Onze lever is een belangrijk ontgiftingsorgaan: glutathion is de belangrijkste antioxidant in ons lichaam die we zelf kunnen produceren. Hoe meer toxische stoffen er aanwezig zijn in ons lichaam, hoe meer we antioxidanten we nodig hebben! Toxische stoffen kunnen weefsel -en celschade veroorzaken. Gevaarlijke stoffen zijn bv paracetamol, antibiotica, koffie, pesticides, anticonceptiepil, uitluitgassen, vervuiling, verf, cosmetica…

Stress

Cortisol is ons stresshormoon dat verhoogd is bij chronische stress. Dit veroorzaakt ook een hele cascade: verhoogde suikerproductie waardoor verhoogde suikerwaarden, wat kan zorgen voor insuline -en cortisolresistentie, hierdoor een slechte vetverbranding, chronische ontstekingen en vermoeidheid. We hebben 's ochtends een cortisolpiek nodig om ons lichaam wakker te maken. Als deze ochtendpiek ontbreekt, kan het een teken zijn van bv burn-out.

Door aanhoudende stress geven we de hersenen continu het signaal voor meer energie. Hierdoor ontstaan sugar cravings.

Bij meer stress zal er minder maagzuur worden aangemaakt, waardoor ook minder opname en zo een mogelijks tekort aan vit B12. Hierdoor ook een minder goed functionerende lever aangezien B12 wordt opgeslagen in de lever en belangrijk is voor ontgifting en energieproductie. Bij een tekort aan vit B12 zal er een opstapeling optreden van toxische stoffen en vrije radicalen.

Supplementen

Bij oververmoeidheid moeten we ook kijken naar de vitale verteringsorganen. Een overbelaste lever vraagt ook veel energie!

In de voedingsindustrie wordt onze voeding erg bewerkt: pesticiden, vervuiling, geen zonlicht… hierdoor volstaat een gezond voedingspatroon vaak niet, en dient er worden aangevuld met vitaminesupplementen. Het is wel belangrijk dat je laat onderzoeken welke supplementen bij jou van toepassing zijn. Je mag nooit in het wilde weg, zonder voorafgaande bloedanalyse, voedingssupplementen nemen. Bovendien is hier ook een groot verschil in kwaliteit op de markt.

Vit B12 is een vitamine die een belangrijke rol speelt in de processen van de opbouw van lichaamsweefsel van organen, afvoer van afvalstoffen, omzetten van voeding in energie en de bescherming tegen infecties, maar ook in de werking van het zenuwstelsel, aanmaak van serotonine (gelukshormoon) en dopamine. Hierdoor heeft het ook een invloed op ons geheugen, humeur, zelfvertrouwen… serotonine is belangrijk voor de aanmaak van melatonine (slaaphormoon). Wanneer de ontgiftingscapaciteit is afgenomen door een vervette lever, zullen de hersenen geen signaal geven om te slapen, maar komt het lichaam in een permanente nachtelijke waakstand. Het kan slaapproblemen veroorzaken omdat het slaaphormoon melatonine minder goed wordt omgezet.

Gewichtsverlies

Bij een overbelaste lever, wordt het moeilijker om de toxische stoffen in ons lichaam te verwerken wat kan zorgen voor bv een trager vetmetabolisme waardoor ook minder vetverwerking en een moeilijker gewichtsverlies is. Je zal gemakkelijk in het jojo patroon blijven steken.

Bij gewichtsschommelingen, moet de lever, ons detoxmachine, altijd centraal staan. Een gevarieerd voedingsschema is rijk aan groenten, eiwitten, kruiden, noten, plantaardige vetten, gefermenteerde producten, look, ui … Er kunnen gepersonaliseerde supplementen worden toegevoegd met alle noodzakelijke nutriënten gericht op vetverbranding, suikerstofwisseleing, betere spijsvertering en een antioxidant voor een natuurlijke ontgifting van de lever. En niet onbelangrijk, is lichaamsbeweging ook een cruciale factor.

Slaapkwaliteit

Wanneer je last hebt van nachtelijk zweten, kan dit wijzen op bloedsuikerschommelingen. Dit kan ontstaan door overmatige suikerinname overdag, waardoor je insulinegevoeligheid daalt.

Gewichtverlies en een goed slaappatroon hand in hand gaan. Een slaaptekort of slechte slaapkwaliteit heeft een grote impact op je suikermetabolisme. Hiervoor is de lever weer het sleutelorgaan, omdat deze 's nachts het lichaam detoxt. Een vervette lever gaat vooral bezig zijn met het aanmaken van suikers, en minder met het produceren van melatonine. Melatonine activeert het lymfesysteem dat afvalstoffen afvoert en zorgt ervoor dat vetmassa afneemt.

Bij een slaaptekort, zal de vetmassa toenemen waardoor er leptine wordt geproduceerd. Dit is een hormoon dat instaat voor de aanmaak van vetcellen. Wanneer er leptineresistentie ontstaat, dan denken de hersenen dat er onvoldoende energie aanwezig is waarop deze een hongersignaal uitsturen. Mensen met leptineresistentie geraken moeilijk verzadigd.

De huid

Acne wordt veroorzaakt door onzuiverheden dat kan worden veroorzaakt door hormoonschommelingen in de pubertijd, maar het komt ook meer en meer voor bij volwassenen. Meestal wordt dit symptomatisch behandeld met medicatie of zalf, maar ook hier kan de lever aan de oorzaak liggen. De huid is ons grootste orgaan. Je huid reflecteert de gezondheid van je lever.

Het is belangrijk dat je naar de levensstijl gaat kijken: cosmetica, medicatie, alcohol of roken, voeding…

Een eerste stap kan zijn: minder suikers, veel groenten, minder bewerkt vlees, minder cafeïne en alcohol en veel water! Dit kan aangevuld worden met vit C, zink en collageen.

Eat what you need! Probeer voeding in te nemen met een functie en je eetmomenten te beperken.

Microbioom

Een goede vertering is essentieel voor je gezondheid: van de mond naar slokdarm, maag, pancreas, dunne darm, lever, galblaas en tenslotte je dikke darm. Om je microbioom gezond te houden, is er veel variatie nodig in voeding. En zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Maar ook de momenten van inname speelt een rol.

Vezels zijn enorm belangrijk en eten we te weinig van. Bv groenten, zaden, havermout… ze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel en trekken vocht aan waardoor de kans op constipatieklachten verkleint. Je darmen moeten zelf de kneedbeweging maken, anders worden ze lui! Dus voldoende vochtinname, beweging, manuele therapie en voeding zijn hier cruciaal.

Voedingsvezels zijn ook van belang voor de laatste stap van detoxificatie van de lever, het uitscheiden van de opgeslagen toxines.

Je kan pas echt het verschil maken als je de lever ondersteunt met de juiste voeding! Eiwitten en B vitamines via dierlijke producten zijn van groot belang, ook groenten, en vooral variatie in je voedingspatroon is key!


Bron:

Er ligt meer op je lever dan je denkt - Amandine de Paepe - 2023