KINESITHERAPIE

Kinesitherapie betekent letterlijk therapie door te bewegen (kinesi).

Afhankelijk van de aard van je probleem, zal je therapeut een behandelplan opstellen. Dit kan zowel bestaan uit manuele therapie als oefentherapie. De combinatie van beide levert de beste resultaten op!

MANUELE BEHANDELING

staat voor een hands-on therapie waarbij er wordt gewerkt op de spieren, gewrichten, bindweefsel, pezen, bloedvaten of het zenuwstelsel. Dit kan door verschillende technieken zoals bv. mobilisaties, manipulaties ("kraken"), triggerpunt technieken of dry needling. We zoeken naar onderliggende oorzaken die je pijnklachten of beperkingen in stand houden.

SPORTKINESITHERAPIE

Bij sportkinesitherapie ligt de focus meer op oefentherapie. Sportblessures worden veroorzaakt door een biomechanisch probleem, overbelasting of een acuut trauma. We zoeken naar de oorzaak van je blessure en de zwaktes in je bewegingspatroon. Met sportspecifieke oefeningen helpen we je efficiënter te laten bewegen zodat je opnieuw pijnvrij kan sporten.

Sporttaping en dry needling kan een onderdeel zijn van de behandeling en extra ondersteuning bieden.

DRY NEEDLING

Dry Needling kan zowel bij osteopathie als bij kinesitherapie toegepast worden als onderdeel van de herstelbehandeling.

Dry needling is een techniek waarbij een (acupunctuur) naald wordt ingebracht in een triggerpunt van een spier. De term 'dry' komt van het feit dat de naald droog wordt ingebracht. Er komt met name geen vloeistof in het lichaam. Triggerpunten zijn vaak pijnlijke en verharde stukken in de spier, ook wel 'spierknopen' genoemd. Ze kunnen lokale pijn geven, maar kunnen ook uitstralende pijn geven naar verder gelegen plekken/lichaamsdelen. Door de naald in het triggerpunt te brengen kan de spier gaan aanspannen en een soort van krampgevoel of 'twitch' geven, waarna ze zich ontspant. Na de behandeling kan de spier enige tijd een vermoeid en/of stijf aanvoelen maar dat is meestal van korte duur. Het uiteindelijke doel van dry needling is om een langdurige ontspanning te krijgen in de spier, daarvoor zijn vaak wel meerdere behandelingen nodig.

Deze techniek wordt ook bij osteopathie toegepast.